ГАСЕНЕ НА ПОЖАР В РАЙОНА НА ПРИРОДЕН ПАРК "РИЛСКИ МАНАСТИР"

Posted by heliair 08/02/2019 0 Comment(s)

Хеликоптер на Хели Ер се включи в акцията по потушаването на пожара край Рилския манастир

Пожар с площ 10 хектара се разгоря в района на Природен парк “Рилски манастир” в нощта на 23-ти юли 2015 г. На 24-ти юли вечерта ръководството на Хели Ер взе решение да се включи на свои разноски в доброволческата акция по потушаването на огъня.

На 25-ти юли в 6:30 ч. сутринта, след уведомление в щаба на операцията, Хели Ер изпрати хеликоптер Agusta 109K2 в трудно достъпния терен с надморска височина 2000-2100 метра. В операцията по гасенето вече бяха включени сили на противопожарна защита, военни формирования и два хеликоптера Ми17 на ВВС.

След оглед на района с Главния Комисар на Пожарната Николай Николов, хеликоптерът стартира своята дейност на мястото на събитието. Agusta 109K2 показа отличните си възможности, извършвайки над 10 курса за превозването на над 40 души, материали и оборудване.


“Знаем, че теренът е изключително труден и предложихме да транспортираме хора от Рилския манастир към района на пожара. Така сериозно щяхме да облекчим задачата на тези, които се притекоха на помощ доброволно”, заявиха от ръководството на Хели Ер.


Оборудван със съотвената медицинска екипировка, хеликоптерът беше в готовност да превози пострадали при пожара до болнично заведение в София. След 12-часов престой и 6 часа летателно време, огънят беше частично овладян.


За целият екип на Хели ер и за екипажа с командир Васил Вълков беше изключително удоволствие да се включи в акцията по запазването на Природен парк “Рилски Манастир”.